Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: nnikolov
Категория: Други
Прочетен: 53522
Постинги: 16
Коментари: 28
Гласове: 26
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
08.04.2013 03:16 - Как да изберем правилният лаптоп за нас?
Автор: nnikolov Категория: Други   
Прочетен: 10407 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 04.02.2015 05:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
В тази статия ще ви насоча и обясня някой от нещата които трябва да вземете под внимание за най-добрия избор на подходящия лаптоп за вас!


1.Първата стъпка е големината на лаптоп и големината на самият дисплей в инчове.

    От зависимост това къде и как ще използвате лаптопа има голямо значение и големината му. До 13.3 инчовете дисплей на лаптопа се водят (бизнес модели). Тяхната батерия е много по-издръжлива като времетраене от по-големите си събратя. Досещате се и сами че колкото е по-голям един дисплей толкова и повече енергия изразходва.

Да спомена една много важна подробност. Тези лаптопи или по-голяма част от тях нямат CD или DVD устройства.

Нека сега да обърнем внимание и на по големите дисплей.

15.4, 15.6, 17 инчовете дисплей консумират много повече енергия от батерията си за разлика от по-малките дисплеи, затова не са много издръжливи! От това което ще правите на лаптопа през времето което не е включен в зарядно, зависи много. Примерно, играенето на игри и гледането на филми изразходват повече енергия. По-голямо изразходване на енергия предизвикват и някой по-тежки програми.  Тези лаптопи са по подходящи за домашна употреба. Разбира се стават и за използване на открито, но ако ще го използвате за играене на игри (и то тежки) е добре да помислите и за батерията.

Да спомена и няколко думи за бъдещи поражения по дисплея! Много от клиентите смятат че на тях не може да им се пукне или одраска дисплея, но в същност при всеки може да се случи. Тук не говорим за удар или за изтърване на лаптопа  а просто при по силен натиск на затваряне. Най- ниско платения дисплей, който може да се поръча от Америка или Китай от оригинален доставчик е от порядъка на 70 до XXX лева според зависи от модела на дисплея, Този евтин дисплей е именно за 15.6 инчов дисплей (те са най-ниско платените дисплей). Другите големини са по-скъпи от повечето 15.6 инчови дисплеи, понеже 15.6 по-скоро се разглежда като стандарт за големина. Помислете за бъдещето на лаптопа си преди да го купите.

 

Понеже написах доста текст за избора на дисплея, в някоя друга тема ще попиша и за матриците LCD, IPS матрица, Матовият дисплей, и LED подсветката.

 

2. Избор на Видео карта за лаптопа

 

Тук ще се ограничим пак в две категории. Вградена видео карта и Външна работеща с собствен чипсет

 

1.Вградена видео карта

Вградената видео карта не позволява до такава степен да се играят много мощни видео игри и оптимизацията на тяхната графика става много бавно!

Но за сметка на това, сегашните предложения от Intel HD Graphics са доста добри и  се справят сравнително добре.

Много хора имат проблеми с чипсета на видео картите си, и предполагам че има и такива в момента който четат тази статия! Разликата между вградената видео карта и отделната, е че повечето вградени видео карти се поставят(залепят) върху процесора. Така шансът видео картата ви да изгори е изключително малък. Ако искате издръжлив лаптоп и няма да го използвате за много мощни и тежйки игри  с усилена до край графика ви препоръчвам силно да заложите на вградената видео карта или иначе казано Intel HD Graphics

 

2.Външна видео карта

 

Има много видове карти, затова няма да отделям кой знае колко внимание на външните. Ако ще играете игри ви съветвам да се ориентирате към по известните и отвърдени на пазара модели и марки видео карти. Най-големите проблеми при лаптопи са именно външните видео карти, те са най-честият компонент който изгаря.. а ремонта им е около 200 лева или иначе казано смяна на чипсет. Ако желаете да не ви се случва това всяка година, ви съветвам поне на 3 месеца да носите лаптопа на едно добро почистване на всяка една частица в него. Понеже вентилатора  който охлажда видеото в лаптопа е изключително малък и при задръстване било то и с малко прахуляк той започва да грее. След греенето този така вече известен чипсет, който е залепен на видео картата се отлепя постепенно от температурата и след пълното му отлепяне той вече се води (изгорял) или ако имате този шанс да не е изгорял, ще имате още една възможност, презалепяне на чипсета който струва също доста пари но при залепяне на чипсета след неговото отлепяне не се дава никаква гаранция от излизането му от сервиза или ако се дава то е в порядака от 1 до 6 месеца.  Тоест можете на другия ден да си включите лаптопа и пак този щастлив момент да присъства в вашето сърчице ...

Така че моят съвет е ако ще вземате лаптоп с външна видео карта, често да го носите на почистване, особено ако се играят игри!

 

Така понеже статията стана доста дългичка ще спра до тук!

В следващата ми статия ако има интерес тази... Ще пиша за матриците на дисплея, и за избора на подходяща Рам памет, процесор и за някой нови технологии които отделните марки предлагат! Ще дам само пример на една (ICE COOL) това е технология на ASUS сподпомагаща охлаждането на лаптопа.
 

Надявам се че съм ви бил полезен!
Повече новини и съвети на тема лаптопи, хардуер, софтуер и игри, може да намерите на: www.install.bg




Гласувай:
4



1. nelibs - Благодаря!Информацията идва с...
08.04.2013 17:02
Благодаря!Информацията идва сякаш по поръчка...трябва да си избера лаптоп,а нищо не разбирам от това...така,че чакам с нетърпение следващия ти постинг.
цитирай
2. gecatabg - toplaptop.bg
04.05.2013 15:10
Доста интересна статия, благодаря за информацията.
Определено вече няма да си блъскам силно лаптопа, като го затварям :)
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!